Képes vásárlói tájékoztató

Képes vásárlói tájékoztató

"A" minősítés logó

"A" minősítés logó

Hírek

2023.03.12 11:33
Kedves Vásárlók! Szabadság miatt a 2023. március 20-ai héten szünetel a kiszállítás és a rendelések feldolgozása! A rendeléseket fogadjuk, de visszaigazolni és csomagolni csak a 27-ei héten kezdjük meg! Megértésüket köszönjük!

Szavazás

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

+36308807883 | info@dekortermek.hu

 

Dekortermék webshop    Dekortermék webshop - Dekorációs kellékek webáruháza

Blog

Adventi gyertyák jelentése

2021.10.10 23:16
Adventi gyertyák jelentése

Mit is jelent az adventi gyertyák színe? Honnan származik az adventi koszorú és az adventi gyertyák?

Manapság magától értetődő, hogy karácsony közeledtével adventi koszorút készítünk vagy vásárolunk és az ünnepre hangolódás jegyében hetente meggyújtunk egy adventi gyertyát. Nem volt ez mindig így.

Advent eredete a 4. századra nyúlik vissza, eleinte advent időszaka a vízkeresztkor tartott felnőtt keresztelést megelőző négy hetes időszak volt, majd az 5. században, miután a karácsony ünnepe vált meghatározóvá, ehhez kötődött először a hat hetes, majd négy hetes időszak. VII. Gergely pápa volt, aki négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.


Az adventi gyertyák és az adventi koszorú használatának elterjedése ehhez képest későbbre tehető. Az adventi koszorú ősét Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette a 19. században Hamburgban. Egy fenyőfával díszített, felfüggesztett szekérkerékre huszonnégy fehér gyertyát helyezett, advent időszakának minden napjára egyet. Az adventi koszorú és az adventi gyertyák használata ezt követően Európában a 20. században terjedt el.

De mit is jelentenek az adventi gyertyák?

Először érdemes tisztázni, hogy advent ünnepe mihez kötődik. Advent ünnepének megértéséhez nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ez egy vallásos ünnep. Maga az advent szó eljövetelt jelent, a Messiás eljövetelét. Az ünnep egy mozgó ünnep, advent a keresztényeknél a karácsony napját (december 25.) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.

Napjainkban már nem huszonnégy adventi gyertyát gyújtunk meg, mint a 19. században, hanem négyet.

 

adventi gyertyák

 

Jelentősége van az adventi gyertyák színének, és a meggyújtásuk sorrendjének is. Hagyományosan három lila és egy rózsaszínű adventi gyertya foglal helyet az adventi koszorún. Advent első és második vasárnapján egy lila adventi gyertyát gyújtunk meg, a harmadik vasárnapon a rózsaszínűt, végül ismét egy lilát.


Az adventi gyertyák jelentése nem meglepő módon vallási vonatkozású.

- Az első – lila színű – adventi gyertya Ádámot és Évát jelképezi, a hit jelképe. Isten elsőként nekik ígérte a megváltást.

- A második – lila színű – adventi gyertya a zsidó népet, a reményt jelképezi. Isten megígérte a zsidó népnek, hogy közülük származik majd a Messiás.

- A harmadik – rózsaszínű – adventi gyertya Szűz Máriát és egyben az örömöt jelképezi. Örömöt, mert Szűz Mária megszülte a Fiút.

- A negyedik, utolsó lila színű adventi gyertya Keresztelő Szent Jánost és a szeretet jelképezi. Keresztelő Szent János Jézus eljövetelét hirdette.


A lila szín a bűnbánatot szimbolizálja, míg a rózsaszín az örömöt. Hagyományosan az adventi gyertyákat örökzöldből készült koszorún helyezték el.


Advent időszaka a várakozásé és a lelki felkészülését karácsony ünnepére. Minden vasárnap meggyújtunk egy újabb adventi gyertyát, mígnem a karácsonyt közvetlenül megelőző vasárnapon már mind a négy adventi gyertya ég. Manapság már nem csupán lila és rózsaszínű adventi gyertyákat használunk, sőt, az adventi koszorú sem feltétlenül örökzöldből készül. Befolyásolja a színválasztást az ízlésvilágunk, az aktuális trendek. Ha nem is három lila és egy rózsaszínű gyertyát használunk, sok esetben mégis megkülönböztetjük az advent harmadik vasárnapján meggyújtott adventi gyertyát a többitől. Átköthetjük szalaggal a három gyertyát vagy más dekorációs kiegészítőt is használhatunk.


Az adventi gyertyák formája is sokat változott az idők során. Már nemcsak a hagyományos, henger vagy hosszúkás formájú adventi gyertyák divatosak, használunk eltérő magasságú adventi gyertyákat egy koszorún belül, lehetnek gömbgyertyák, de az adventi gyertyák választékában megtaláljuk a különféle figurás (Mikulás, bagoly… stb.) gyertyákat is.


Egyesek szerint a mindenféle formájú és színű adventi gyertyák már nem is igazi adventi gyertyák. Az ünnepekre történő ráhangolódás ugyanakkor bennünk történik, így teljesen mindegy, hogy milyen színeket és formákat használunk, lelkiekben tökéletesen felkészülhetünk az ünnepekre.

Dekorációs kellékek webáruházunkban az alábbi kínálatot találja adventi gyertyákból:

Adventi gyertyák

Metál arany adventi gyertya

Metál bordó adventi gyertya

Metál ezüst adventi gyertya

Metál fehér adventi gyertya

Metál halvány lila adventi gyertya

Metál homok adventi gyertya

Metál jégkék adventi gyertya

Metál pezsgő adventi gyertya

Metál piros adventi gyertya

Metál rosegold adventi gyertya