Képes vásárlói tájékoztató

Képes vásárlói tájékoztató

"A" minősítés logó

"A" minősítés logó

Hírek

2023.03.12 11:33
Kedves Vásárlók! Szabadság miatt a 2023. március 20-ai héten szünetel a kiszállítás és a rendelések feldolgozása! A rendeléseket fogadjuk, de visszaigazolni és csomagolni csak a 27-ei héten kezdjük meg! Megértésüket köszönjük!

Szavazás

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

+36308807883 | info@dekortermek.hu

 

Dekortermék webshop    Dekortermék webshop - Dekorációs kellékek webáruháza

Blog

Amit érdemes tudni a tűzőhabokról

2022.08.04 21:57
Amit érdemes tudni a tűzőhabokról

A virágkötészetben rendkívül elterjedt a tűzőhab használata, amit más néven oázisként is emlegetnek. Az elnevezés valójában az egyik gyártó cég nevét (Oasis) takarja, ez terjedt el idővel a köztudatban.

Az első vizes tűzőhabot 1954-ben V. L. Smithers fejlesztette ki, aki saját műanyagokkal foglalkozó cégében kísérletezett ezzel az anyaggal, és ezzel forradalmasította a virágkötészeti ipart. A tűzőhab használata azóta is nagy népszerűségnek örvend.

A tűzőhabot általánosságban rögzítőeszközként használják. Habosított műanyagból készül. A tűzőhabot, mint dekorációs kelléket kisebb, nagyobb kompozíciók elkészítéséhez használják, ezekbe rögzítik az egyes dekor elemeket, virágokat. A tűzőhabok vizes és száraz változatban elérhetőek, a vizes tűzőhabok alkalmasak arra, hogy az élővirágos összeállításokat tartósabbá és jól szállíthatóvá tegyünk a használatukkal. A tűzőhabok formáját tekintve széles a felhozatal, megtalálhatóak téglalap, gömb, karika, szív, henger alakban, de akár állatformát is találhatunk. Ugyanakkor mi magunk is formázhatjuk a tűzőhabot, elegendő hozzá egy éles kés vagy sniccer és méretre szabhatjuk vele az oázisunkat.

A vizes tűzőhab általában zöld színű. Szilárd szerkezetű, nyitott pórusú, jó vízmegtartó képességű anyag, sejtszerkezete hasonlít a növényi szövethez, így a beleszúrt növény hatékonyan fel tudja venni a vízben oldott tápanyagot. PH-ja stabil, semleges. A vizes tűzőhab saját súlyának többszörösét képes a vízből felszívni.

Vizes tűzőhab használata:

Készítsük ki a használni kívánt tűzőhabot és töltsünk meg egy tálat vízzel. A tűzőhabot egyszerűen helyezzük a vízre. Fontos, hogy ne nyomjuk bele, hagyjuk magától lesüllyedni! Ha belenyomjuk a tűzőhabot a vízbe, légbuborék keletkezik és száraz marad a közepe. A jó minőségű tűzőhab néhány perc alatt megszívja magát vízzel, a kevésbé jó minőségűnek több idő kell. Ha már mindenhol sötétzöld színűre változott, megszívta magát vízzel. Vizes állapotában a tűzőhab kicsit összeesik, ezért érdemes ilyenkor formázni. Ezután helyezzük a tartóedénybe, amiben álljon stabilan, illeszkedjen jól bele. A tartóedényből 1,5-2 cm-re emelkedjen ki. A virágokat, dekorációs alapanyagokat 1-2 cm mélyen nyomjuk bele a tűzőhabba, a vágott virágoknak érdemes ferdén levágni a szárát, hogy jobban magába tudja szívni a vizet. Ügyelljünk arra, hogy a tűzőhab használata során felszabaduló port ne lélegezzük be, célszerű lehet maszk viselése! Használat után alaposan mossunk kezet!


A száraz tűzőhab sűrű és tömör szerkezetű, víztaszító tulajdonságú, általában szürke vagy barna színben kapható. Kiválóan használható szárazvirágokhoz, művirágokhoz. A száraz tűzőhab szintén könnyen formázható. A beleszúrt selyemvirágokat célszerű ragasztópisztollyal is rögzíteni.