Képes vásárlói tájékoztató

Képes vásárlói tájékoztató

"A" minősítés logó

"A" minősítés logó

Hírek

2023.03.12 11:33
Kedves Vásárlók! Szabadság miatt a 2023. március 20-ai héten szünetel a kiszállítás és a rendelések feldolgozása! A rendeléseket fogadjuk, de visszaigazolni és csomagolni csak a 27-ei héten kezdjük meg! Megértésüket köszönjük!

Szavazás

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

+36308807883 | info@dekortermek.hu

 

Dekortermék webshop    Dekortermék webshop - Dekorációs kellékek webáruháza

Blog

A diótörő figurák története

2021.10.17 23:40
A diótörő figurák története

Ha diótörő figura, akkor karácsony! A diótörő figurák története

 

Karácsony közeledtével egyre több diótörő figura jön szembe velünk, akár, mint adventi koszorú kellék, akár az üzletek polcain, mint dekoráció. De miért ilyen népszerűek a diótörő figurák és miért kötődnek a karácsonyhoz? Cikkünkben most ennek jártunk utána.


A diótörőről a legtöbbünknek Csajkovszkij balettje jut eszébe, azonban a diótörő figurák története messzebbre nyúlik.


A diótörő figurák eredete egészen a 17. századig visszanyúlik, amikor Németországban elterjedt hártartási kellék volt, ám funkciója nem merült ki ennyiben, a diótörő figurák a folklór részét képezték, mágikus erejű tárgyaknak tartották őket. Úgy tartották, hogy a diótörő figurák elűzik a rossz szellemeket, szerencsét hoznak, így a család védelmezőjének tartották őket. A diótörő figurákat ajándékba is szívesen adták, így karácsonyra is gyakran ajándékozták.


A diótörő figurák Európában a 19. században terjedtek el. A diótörők atyjának nevezett Friedrich Wilhelm Füchtner 1872-ben kezdte meg a ma is ismert desing-nal a diótörő figurák gyártását.


A diótörő figura a második világháborút követően Amerikában is elterjedt, mivel a Németországban állomásozó amerikai katonák, hazatérve a szolgálatból, szuvenírként vitték magukkal a diótörő figurákat.

 

 

 

 

diótörő figura


A diótörő történetről Csajkovszkij jut eszünkbe, azonban a történet eredetije E.T.A. Hoffmann tollából származik.


1816 karácsonya előtt jelent meg E.T.A. Horffmann Diótörő és Egérkirály című története.


A történet karácsony estéjén kezdődik, a történet egyik főhőse, Marika a Diótörő figurát kapja ajándékba a fa alá, azonban Marika bátyja, Frici komoly károkat okoz Diótörő fogazatában. Diótörőt ezután Marika a gondviselésébe veszi, bepólyálja. Marika nagyon megszereti Diótörő figurát, még késő este is vele játszik a karácsonyfa alatt, így került arra sor, hogy elkíséri Diótörőt az első ütközetbe, mivel Diótörő háborúban áll a gonosz Egérkirállyal.
Marika másnap a saját ágyában ébred, azonban senki nem hiszi el neki, amit a történtekről mesél. Marikának – mivel megsérült – ágyban kell maradnia, addig is Drosselmeier keresztpapa a meséivel szórakoztatja. A mesékből megtudjuk, hogy az órásmester jóképű fia megmenti Pirlipát hercegkisasszonyt az Egéranya átkától, a fiúból pedig csúf Diótörő lesz és a Hétfejű Egérkirály örök bosszút esküszik ellene.


Diótörő az esti ütközet után megsebesült, így nem képes legyőzni az Egérkirályt. Marika segít neki, feláldozza a marcipánfiguráit, a cukorbabáit. Már a képeskönyveire kerülne a sor, azonban ezt Diótörő figura nem engedi, csak kardot kér. Diótörő figura ekkor sikeresen legyőzi az Egérkirályt, és elvezeti Marikát a birodalmába, át a Kristálycukor-mezőn, a Narancs-patakon és Mézeskalács-falván egészen Tortavárba, a fővárosba.
Marika ezt követően mély álomból ébred, azonban nem hiszik el, hogy merre járt.


A történet végén a valóság és a mese összeér, mert néhány év múltán Drosselmeier keresztpapa unokaöccse érkezik Marikáékhoz, aki maga az átok alól szabadult Diótörő, és eljegyzi Marikát.


E.T.A. Hoffmann történetét a francia író, Alexandre Dumas dolgozta át Csajkovszkij balettjéhez. A balett ősbemutatójára 1892. december 18-án került sor a szentpétervári Mariinszkij színházban. A történet szerint egy lány összebarátkozik egy diótörő figurával, aki karácsonykor életre kel, és csatát vív a gonosz Egérkirállyal.
A balettelőadás megtekintése ezt követően karácsonyi hagyománnyá vált.


Manapság a diótörő figura már pusztán dekorációs célokat szolgál és mindenféle kivitelben elterjedt. Színei – zöld, piros, fekete, arany - illenek a karácsonyi színvilágba és örök klasszikusok, sosem mennek ki a divatból. A zöld huszárkabát a fenyőfát jelképezi, a piros nadrág az almát és az erdei terméseket, a fekete csizma és sisak és az arany korona a téli éjszakát és a csillagos égboltot.

diótörő figurák


A diótörő figura bármilyen formáját választjuk, jól be tudjuk illeszteni lakásunk dekorációjába. Díszíthetjük vele a karácsonyfát, hiszen akasztós kivitelben is kapható, vagy kitehetjük a polcra. A kisebb diótörő figurákat ráragaszthatjuk a kopogtatónkra vagy adventi koszorúnkat díszíthetjük vele, de léteznek egészen nagy, akár életnagyságú diótörő figurák is, amelyek lakásunk fő díszei lehetnek az adventi-karácsonyi időszakban.

Dekorációs kellékek webáruházunk folyamatosan bővülő kínálatában az alábbi diótörő figurák kaphatóak:

Arany-ezüst diótörő figura

Piros-zöld diótörő figura

Öntapadós diótörő figura