Képes vásárlói tájékoztató

Képes vásárlói tájékoztató

"A" minősítés logó

"A" minősítés logó

Hírek

2023.03.12 11:33
Kedves Vásárlók! Szabadság miatt a 2023. március 20-ai héten szünetel a kiszállítás és a rendelések feldolgozása! A rendeléseket fogadjuk, de visszaigazolni és csomagolni csak a 27-ei héten kezdjük meg! Megértésüket köszönjük!

Szavazás

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

+36308807883 | info@dekortermek.hu

 

Dekortermék webshop    Dekortermék webshop - Dekorációs kellékek webáruháza

Blog

Halloween dekorációk hagyománya

2022.10.23 15:00
Halloween dekorációk hagyománya

 

 

 

 


Honnan ered Halloween ünnepe?

A Halloween ősi kelta ünnep, az angolszász országokból ered. Az angol jelentése (All Hallow’ Eve) Mindenszentek előtti estét jelenti, október 31-én ünnepelték a Samhain-t, a nyár végét. Ez egyszerre jelentette a betakarítási szezon végét és a tél, a hideg és sötét időszak kezdetét. A Napistennek és a Holtak Urának is áldoztak ekkor.

Az ősi kelták szerint ezen a napon elvékonyodik a határ az élők és holtak birodalma között és ez elmúlt esztendőkben elhunyt bűnösök szellemei visszatérnek. A lelkek ilyenkor szabadon barangolnak az élők között és egykori lakhelyüket keresik, megpróbálnak visszatérni a világunkba. A kelták ez ellen úgy védekeztek, hogy házaikban eloltották a tüzet, hogy a szellemek ne találhassanak haza, valamint beöltöztek és az utcán mulatoztak, megtévesztve ezzel a gonosz lelkeket.

A szellemeket áldozat bemutatásával át lehet segíteni a mennyországba, ezért a termés betakarítása után a kelta papok a hegytetőn összegyűltek, tüzeket gyújtottak és áldozatokat mutattak be. Másnap a parazsat szétosztották a családok között, hogy azzal új tüzet tudjanak gyújtani.

Halloween ünnepét az ősi írek átvitték Amerikába, de mára már az egész világon elterjedt. Manapság már inkább a beöltözés vicces vagy rémisztő jelmezekbe és a mulatozás játszik szerepet az ünneplésben. Egyes feljegyzések szerint Magyarországon már I. László királyunk idejében faragtak tököt. Közte és Salamon között trónviszály bontakozott ki és László a visegrádi toronyba záratta Salamont, ahol megparancsolta az őröknek, hogy éjszakára töklápásokkal világítsák ki a tornyot.

Halloween ünneplése Magyarországon igazán a 2000-es években kezdett elterjedni, mára már kevés olyan ház van, ahol kisebb-nagyobb szerepet ne kapna a halloween dekoráció.

Halloween ünnepéhez többfajta szimbólum kapcsolódik, de kétségtelen, hogy ami először ezsébe jut mindenkinek, az a tök dekoráció, a töklámpás és a tökfaragás hagyománya.


Miért is a tök?

A hagyományok szerint az első kivájt töklámpást, vagyis Jack O’Lantern-t még maga az ördög készítette egy részeges, de leleményes kovácsnak, Jack-nek.

A legenda szerint Samhain éjszakáján Jack, ez a részeges, verekedős alak szerencsétlenségére találkozott magával az ördöggel.

Az ördög tudomást szerzett Jack rossz cselekedeteiről, valamint arról, hogy mindenkit becsap, így felkereste őt, hogy magával vigye a pokolba a lelkét, de előtte ellenőrizni akarta, hogy Jack valóban olyan ember-e, mint ahogyan mesélnek róla. A találkozáskor Jack szokás szerint részeg volt, ám felismerte, hogy az ördöggel találkozott. Jack nem akarta odaadni a lelkét az ördögnek, így volt egy utolsó kívánsága, egy sör. Az ördög úgy vélte, nem lehet baj abból, ha teljesíti a kívánságot, így betértek egy kocsmába. Fizetéskor Jack becsapta az ördögöt, mert azt kérte tőle, hogy váljon ezüst érmévé, ám az érmét gyorsan a zsebébe süllyesztette és mellé tett még egy keresztet is, tudván, hogy az ördög nem képes keresztet viselni, így nem tud menekülni. Megígértette az ördöggel, hogy még 10 évig nem viszi magával a lelkét.

Tíz év után ismét találkoztak egy erdőben, és az ördög magával akarta vinni Jack lelkét a pokolba. Ám Jacknek most sem állt szándékában lemondani a lelkéről, így arra kérte az ördögöt, hogy vegyen le egy almát a fáról. Az ördög felugrott a fa tetejére, ám Jack gyors volt, és mielőtt lejöhetett volna az ördög a fáról, keresztet rajzolt a fa törzsére, így az ördög nem tudott lejönni. Jack megígértette az ördöggel, hogy soha nem viszi a lelkét a pokolba.

Később, mikor Jack meghalt, nem engedték be a mennyországba, hiszen világéletében csaló és részeges volt. A pokolba szintén nem nyert bebocsátást, hiszen korábban megígértette az ördöggel, hogy soha nem viszi a lelkét a pokolba. Nem tudta hogyan jusson haza a sötét úton, ezért az ördög egy darab égő szenet dobott neki, amit Jack beletett egy kiürített fehérrépába.

Így szól tehát a legenda, amely alapján az írek eleinte fehérrépát és sárgarépát faragtak ki lámpásnak, ám amikor kivándoroltak Amerikába, ott megismerték a tököt, amelyet sokkal könnyebb volt kifaragni és több volt belőle. Azóta tököt faragnak az emberek.

A töklámpáson kívül sok egyéb dekorációs elem szerepet kap Halloweenkor. Ilyen a boszorkányok, fekete macskák, szellemek, pókok, denevérek, csontvázak, koponyák, vámpírok.
Valamennyi itt felsorolt dolog baljóslatú, kapcsolatban van a halállal, borzongást vált ki az emberekből.

Mára azonban a borzongást felváltotta a mulatozás, Halloween dekorációk készítése, együtt ünneplés. A gyerekek nagy örömére egyre jobban elterjed a csokit vagy csalunk játék, amikor házról házra járnak ijesztő jelmezekben és bekopogtatnak a kidekorált házakba, ahol egy kis csokit kapnak a házigazdáktól.