Képes vásárlói tájékoztató

Képes vásárlói tájékoztató

"A" minősítés logó

"A" minősítés logó

Hírek

2023.03.12 11:33
Kedves Vásárlók! Szabadság miatt a 2023. március 20-ai héten szünetel a kiszállítás és a rendelések feldolgozása! A rendeléseket fogadjuk, de visszaigazolni és csomagolni csak a 27-ei héten kezdjük meg! Megértésüket köszönjük!

Szavazás

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

+36308807883 | info@dekortermek.hu

 

Dekortermék webshop    Dekortermék webshop - Dekorációs kellékek webáruháza

Blog

Miért díszítünk barka ággal húsvétkor?

2022.03.09 22:25
Miért díszítünk barka ággal húsvétkor?

Miért díszítünk barka ággal húsvétkor?

 

 



A barka ágról mindannyiunknak a tavasz, azon belül is a húsvét ünnepe jut eszünkbe. Sokan nem tudják azonban, hogy miért éppen a barka lett az ünnephez társuló növény.

A barka használata vallási eredetre tekint vissza. Húsvét előtti vasárnap, azaz virágvasárnap ünnepli a kereszténység Jézus bevonulását Jeruzsálembe, amely alkalomból a tömeg pálmaágakat lengetett. Ekkor a templomokban barkaszentelést is tartanak.


Nálunk nem nő pálma, így azt fűz vesszővel helyettesítjük. A barka ugyanis a fűzfélék füzérvirágzata. Legelterjedtebb a kecskefűz (Salix caprea) és a rekettyefűz (Salix cinerea). A fűz a nedves, mocsaras élőhelyet kedveli. A barka szó a magyar nyelvben a birka szóval rokon, ugyanis a bárány egyrészt Jézus húsvéti jelképe, másrészt a barka szőrmés felülete hasonló a bárány szőréhez. Más nyelvekben, mint például az angolban (angolul a barka catkin) a barka elnevezést a macska szóból eredeztetik, mert a barka puha szőrmés felülete hasonló a macskák szőréhez.

barka ág     barka ág


A barka vesszőhöz különféle babonák is társulnak. Az eresz lefolyójába tett barka véd a villámcsapástól, az elásott barka segít megelőzni, hogy pocok ássa fel a földet, a boroshordóra helyezett barka elősegítette a következő évi bőséges termést. A csirkéknek bedobott barka elősegíti, hogy több tojást tojjanak a tyúkok. A barkának gyógyító hatást is tulajdonítottak, úgy vélték, hogy a lenyelt barkaszem segít enyhíteni a torokfájást és a gyomorbántalmakat.


Manapság a barka ág egyre elterjedtebb dekorációs elem. A barka ágakat helyezhetjük vázába (célszerű nem vízben tárolni, mert hamar potyogni kezdenek a szemek és ki is virágozhat, szárazon tartva viszont kiszárad és sokáig a lakás dísze marad), de készíthetünk az ágakból koszorút az asztalra vagy kopogtatót az ajtóra. Díszíthetünk a barka szemekkel is, kiegészítőként alkalmazva ezt a puha növényt.

barka dekoráció

Webshopunkban talál barka ágakat és barka szemeket is egyaránt!

Barka ágak csokorban

Barka szemek