Képes vásárlói tájékoztató

Képes vásárlói tájékoztató

"A" minősítés logó

"A" minősítés logó

Hírek

2023.03.12 11:33
Kedves Vásárlók! Szabadság miatt a 2023. március 20-ai héten szünetel a kiszállítás és a rendelések feldolgozása! A rendeléseket fogadjuk, de visszaigazolni és csomagolni csak a 27-ei héten kezdjük meg! Megértésüket köszönjük!

Szavazás

Naptár

2024. Május
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

+36308807883 | info@dekortermek.hu

 

Dekortermék webshop    Dekortermék webshop - Dekorációs kellékek webáruháza

Blog

Tündérkert készítése házilag

2022.06.09 15:12
Tündérkert készítése házilag

Hogyan készítsünk otthon tündérkertet?

Manapság egyre többen alkotnak otthon minikerteket, tündérkerteket. De hogy mik is ezek és hogyan vágjunk bele az elkészítésükbe?


Minikertről akkor beszélünk, ha egy mini alapba, legyen az például egy kaspó, virágokat ültetünk, tündérkertről ellenben akkor, ha a kompozíció tartalmaz valamilyen jelenetet. Ebben szerepelhetnek házikók, manóházak, tündérek, különböző élőlények, mini utak, ennek csak a képzeletünk szab határt.


Mik is azok a tündérek?


Mai, szűkebb értelmezésben tündér alatt a francia-angol kultúrkörben használatos középkori gyökerekkel rendelkező angyalszerű, rejtőzködő, rendszerint kis termetű varázslényt értjük. Gyakori, hogy más, kisebb termetű fajokat sorolnak a tündérekhez (manók, koboldok).


Tágabb értelemben hazánkban tündérnek nevezik az olyan mitológiai, mondabeli, nőnemű varázslényeket vagy személyeket is, amelyeknek az eredete az ókorba nyúlik vissza (pl. nimfák).
A tündérek alakja szinte minden népnél megtalálható, azonban a tündérek kifejezést hallva legtöbbször a kelta hiedelemvilág jut eszünkbe. Az angol/ír tündéreket elsősorban a kelta mitológia formálta. A szó, hogy fairy, ma angolszász nyelvterületen olyan apró tündért jelent, mely szárnyakkal rendelkezik, megvan a maga különálló kis világa, emberekkel csak kivételes alkalmakkor érintkezik.

Ha a tündérekről többet szeretnél tudni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCnd%C3%A9r

Ezután a kis kitérő után nézzük, hogyan is készítsünk házilag tündérkertet.

Hogyan vágjunk bele?

Először az alapokról kell döntenünk: hol lesz a helye, kültéren vagy beltéren, milyen alapba kerülnek a belevalók, valamint, hogy élő- vagy műnövényekkel dolgozunk.

Amennyiben műnövényeket választunk, úgy egyszerűbb dolgunk van, mert nem kell őket locsolni, nem kell figyelnünk a tápanyagigényre, a fényviszonyokra, a kompozíció időtálló, tulajdonképpen azt kell csak eldöntenünk, hogy hol lesz elhelyezve és mekkora hely áll rendelkezésre.


Ha a lakásban helyezzük el a tündérkertünket és élő növényekkel dolgozunk, aszerint kell a helyét kiválasztani, hogy a belekerülő növények milyen fény- és páraviszonyok között érzik jól magukat. A tündérkertek jól mutatnak kis lakásban is, mivel nem foglalnak sok helyet és akinek nincs kertje, a tündérkert tökéletes választás, hogy egy kis „ökoszisztémát” becsempésszük a mindennapokba.


El kell továbbá döntenünk, hogy mibe helyezzük bele az egész tündérkertet. Itt szinte bármi szóba jöhet, egy hagyományos kaspó, egy törött cserép, amit akár kialakíthatunk lépcsőzetes formájúra is, vagy egy üres doboz, ládikó.


Ki kell találnunk azt is, hogy milyen kompozíciót szeretnénk, mi legyen a központi jelenet. Ügyeljünk arra, hogy az egyes elemek harmonizáljanak egymással mind színben, mind méretben.


Ha élő növényeket szeretnénk ültetni a tündérkertünkbe, gondoskodnunk kell vízelvezető rétegről, virágföldről. Célszerű a kaspó (bármilyen más alap megteszi, de az egyszerűség kedvéért én a továbbiakban a kaspó elnevezést használom) aljáró egy vízelvezető réteget helyezni, például apró kavicsréteget. Erre jöhet egy fólia, ami a vizet átereszti, majd a kiválasztott virágoknak megfelelő virágfölt. Ha ezzel elkészültünk, belefoghatunk a jelenet kialakításába. Gondoljuk végig, mit szeretnénk látni és először helyezzük el a nagyobb alkotóelemeket, például manóházakat, tündéreket, majd ezekhez igazítsuk a többi, kisebb részeket. Díszkavicsból kialakíthatunk utakat is, és ültethetünk/helyezhetünk az utak köré mini növényeket.


Ha elkészültünk a munkával, helyezzük a tündérkertet a kiválasztott helyére. Ha nem élő növényeket választottunk, vagy ha az élő növényeinket megfelelően ápoltuk, akár egész évben gyönyörködhetünk a tündérkertünkben.
A tündérkert elkészítésébe belevonhatjuk a gyerekeket is, kiváló időtöltés lesz számukra is a kreatív alkotás folyamata.

Tündérkert készítéséhez rengeteg kiegészítőt talál webáruházunkban:

https://dekortermek.hu/termekek/tunderkert